Inköp vecka 6 (tror jag đŸ€·â€â™‚ïž)!

Det gÄr som pÄ rÀls!

Ja, lite som rubriken antyder sÄ springer tiden verkligen nÀr man har roligt.
Denna bloggen överraskade mig totalt över hur enkelt och hur, faktiskt, roligt det Ă€r och har varit att skriva denna bloggen. Komplimangerna fullkomligen överöser bloggen och det verkar som att konsensus Ă€r att det Ă€r en bra blogg 😎✹.

Efter att ha försökt screena marknaden sĂ„ gott det gĂ„r har jag hittat, och avvisat, ett helt gĂ€ng potentiella bolag att ta in i utdelningsportföljen och det slutade i att jag köpte en ”liten” post i eWork group AB, and here’s why.

Eworks modell Àr att i, stora drag, inte ha personal utan snarare att agera som mÀklare och ta en procentsats mellan kunden och konsultbolaget. Detta innebÀr att dom har ganska lite egen personal i förhÄllande till en fullfjÀdrad konsultfirma som stÄr med hela personalstyrkan. Mindre personalstyrka innebÀr inte per automatik att dom tjÀnar mer pengar, eftersom det Àr ett procentuellt pÄslag pÄ varje mÀklad konsult sÄ mÄste dom ha stora volymer pÄ sina försÀljningar.

Okej, mindre fluff, mer siffor

Ett P/E tal som sjunkit en del Àr en indikator pÄ att försÀljningen inte riktigt varit sÄ bra som man trott, eller snarare att aktiepriset inte följt utvecklingen i bolaget.

I detta exemplet vet jag att kursen rusade 2017, mycket för att Ework höjde utdelningen med 75 ören till runda 4 (3.25) kronor i utdelning per aktie. Detta meddelades i samband med att de publicerade Ärsredovisningen för 2016.

DĂ€r berĂ€ttade de Ă€ven att inkomsten för Ework och moderbolaget hade intĂ€kter om ca 2,323 miljarder kronor i jĂ€mförelse med 1,740 Ă„ret innan. RĂ€knat pĂ„ EPS (earnings per share) hade ökat frĂ„n 0.88 Ă„r 2015 till 1.34 för 2016. HĂ€rligt för aktieĂ€garna đŸ™†â€â™‚ïž

Kursen 5 Är bakÄt

Efter detta fortsatte kursen att stiga frÄn ca 83 kronor per aktie upp till 119.5 kronor dÀr det sedan avtog i samband med Q1 rapporten för 2017. EPS var pÄ 1.21 och en konsolidering (fint sÀtt att sÀga att kursen gick ner) intrÀffade och kursen stannade mellan 105-109 (med low pÄ ca 91) fram till januari 2018, faktiskt.

Januari 2018 slÀpper Ework sin rapport för 2017 dÀr EPS ökat till 1.57(1.34) men intÀkterna ÀndÄ inte riktigt slagit förvÀntningarna.
Jag kan tycka att det Àr orimligt att krÀva en utveckling frÄn ett bolag endast baserat pÄ tidigare Ärs vinster och vinstutveckling men hey, jag Àr den första att sÀga att aktiemarknaden och dess analytiker kan mÄnga gÄnger jÀmföras med ett gÀng hormonstinna tonÄringar.

SÄ, P/E idag ligger pÄ 16, vilket Àr inom rimliga ramar.
Direktavkastning pÄ ca 5.8%, vilket ocksÄ Àr bra. NÀr det kommer till direktavkastning tycker jag om att hÄlla mig nÄgonstans mellan 2% och 6%, mycket högre Àn sÄ Àr ofta en indikation pÄ att bolaget har vÀldigt hög utdelning eller att kursen gÄtt ner. Hur det Àn Àr sÄ krÀvs det att du tittar ordentligt pÄ just varför.
Det Àr otroligt lÀtt att fastna i fÀllan att köpa ett bolag som har 10% direktavkastning och stirra sig helt blind pÄ det. Det krÀvs att du verkligen vet vad du gör innan du gÄr in i ett sÄdant bolag och förvÀntar dig att göra vinst.

Som jag skrev innan sÄ tar Ework ett procentuellt pÄslag pÄ konsultens pris till kund för att tÀcka sina egna omkostnader vilket ocksÄ Äterspeglas i tabellen ovan. Varje Är sÄ följer kostnaden för intÀkterna ganska linjÀrt intÀkterna i sig. Detta kallas COGS, eller Costs of Goods sold. Det kan Àven kallas Cost of Revenue (som nedan) eller Cost of Sales. Det Àr alltsÄ kostnaden för att tjÀna pengar, kan man förenklat sÀga.

(OBS RÀkne-exempel) SÄ pÄ 1200 kronor in i bolaget gÄr sedan 1000 kronor vidare till det ursprungliga konsultbolaget, som jag gjorde ett tappert försök att förklara tidigare.

Detta Àr ingen negativ modell, absolut inte, men det kan vara svÄrt för stora aktörer att förstÄ varför dom ska betala en mellanhand mellan just uppdraget och konsulten. DÀr kommer Eworks stora kontaktnÀt in.

(TTM = Trailing twelve months. AlltsÄ 12 mÄnader bakÄt)

Det vi ser hÀr Àr, sedan 2016, som jag tidigare utgÄtt ifrÄn eftersom kursen hoppade uppÄt sÄ, ökar vinsten varje Är. 2016 var vinsten pÄ 90 miljoner.
2017 var vinsten pÄ 110 miljoner.
2018 var vinsten pÄ 120 miljoner.
TTM struntar vi i.

Dessa siffrorna Àr dock inte efter skatt, avgifter eller annat som EBITDA (Earnings Before INTREST, TAX, Depreciations, Amortizations) allsÄ vinsten före rÀntor, skatter, avskrivningar och amorteringar.

DÄ slutar det pÄ
2016: 90 miljoner
2017: 110 miljoner
2018: 110 miljoner
DÀr 2018 hade högre kostnader för att driva bolaget.

Okej, Dags för utdelningen!

Denna gÄngen köpte jag 10 stycken aktier till ett pris av 79.5 kronor stycket som slutade i ungefÀr 800 kr i transaktionsavgifter osv.

Baserat pÄ 2019 Ärs bestÀmda utdelning kommer detta inköp generera 45 kronor extra per Är i utdelning.
AlltsÄ ett engÄngs köp om 800 kr ger mig 45 kronor per Är.
Jag ser det alltid som att mina köp Ă€r 50 Ă„r framĂ„t, om jag nu överlever sĂ„ lĂ€nge. DĂ„ Ă€r det 800 kronor för att tjĂ€na 2250 kronor. Vilket kanske lĂ„ter lite men det Ă€r (Ă„rsutdelning * 50 – aktiepost = ) 1450 i ren vinst att stoppa i fickan (minus skatt osv), eller Ă€nnu bĂ€ttre sĂ„ kan man sĂ€ga att Ă„rligen fĂ„r jag ytterligare 45 kronor att investera för.

MÄnga bÀckar smÄ, som man brukar sÀga.

dividends 2020 | amCharts

Maj mÄnad ger nu över 100 kronor i utdelning. Det kÀnns ju bra.

Den totala utdelningen landar pÄ 341,96 för 2020 och vi har precis börjat februari, fortsÀtter vi i denna takten landar vi pÄ nÄgonstans runt 4000 kr i utdelning för Äret.

Totalt investarat kapital Àr ungefÀr 7700 kronor och ger dÄ en direktavkastning pÄ repektabla 4.44%

Det var allt för denna veckan. Kom ihÄg, att kommentera om jag missat nÄgot eller om ni bara vill sÀga att ni gillar bloggen! NÀsta vecka blir det ett nytt inköp!

Och som alltid;
Planera för framtiden, lev i nuet!

Kommentera