I en omvärld som förändras, turbulens över allt och framtiden målet.

Det var ett tag sen jag skrev ett inlägg här, detta av många anledningar.
I mitt förra inlägg förklarade jag att mycket som spelade in i min brist på bloggande var mycket på grund av mitt mående. Jag hade som mål att publicera ett blogginlägg varje fredag förmiddag och uppdatera alla läsare om hur det går för nybörjarportföljen.
Detta visade sig vara ohållbart med allt annat som pågick.

Jag tänkte prova att blogga lite intermittent med lite egna tankar och investeringar, hur jag resonerar och sen även uppföljning, vad tror ni om det?
Jag tycker ju fortfarande att det är roligt att blogga.

Så I första inlägget här tänkte jag skriva om Certifikat och varför jag köpt det.

Vad är ett certifikat?

Tänk dig att du är intresserad av att vara med i ett spel där du kan vinna pengar baserat på hur ett fotbollslag presterar. Istället för att faktiskt köpa lagets tröjor eller vara en spelare i laget, får du ett speciellt papper som säger att du har rätt att få en del av pengarna om laget vinner eller presterar bra.

Detta papper kallas ett certifikat inom aktiehandel. Det är som ett bevis eller kontrakt som låter dig vara med och få pengar från en viss sak, till exempel aktier (som är som en liten del av ett företag), råvaror (som olja eller guld) eller till och med hela marknaden (som är som ett genomsnitt av många olika företag).

Certifikat kan vara olika beroende på vad du väljer att investera i. Vissa certifikat ger dig mer pengar om saker går bra, men det innebär också att du kan förlora mer pengar om saker går dåligt.

Inom aktiehandel som underliggande resurs så delas det upp i 3 delar.

BEAR/BULL OMX X10 AVA 17
Bear/Bull är vilken riktning man tror det kommer gå. Bear om man tror det kommer gå ner (björnens klor slår neråt). Bull om man tror det kommer gå upp (tjuren stångar uppåt).
OMX vad det är man satsar på/mot, alltså om det är en aktie eller i detta fall Stockholmsindex.
X10 Hävstång, alltså går OMX upp 1 punkt, går certifikatet upp 10 punkter, tyvärr är det då samma ifall det går ner.

Jag hoppas det är någorlunda tydligt annars får du googla 🙂

Varför investera i certifikat?

Jag har länge velat investera på större(makro) skala eftersom jag är intresserad av en mer global investeringsnivå. Mitt mål är att handla råvaror globalt med säsongsorienterat, men jag har en bra bit kvar. Det svåra med just denna typen av handel är att allt hänger ihop.

Det som är lite klurigt med dessa bitarna är, om vi tar ett exempel, för att illustrera.
Om du investerar i råvaror, exempelvis Vete, så är där en del faktorer som spelar in:

  • Skatt på drivmedel för att så, gödsla, och allmänt bruka jorden.
  • Drivmedel för alla delar av transporten från leverans av sådd som ska i jorden, traktorer och tröskor, hämtning och leverans till diverse stationer.
  • Statens skatter för fastigheter och försäljning.
  • Omvärldens produktion av samma råvara. Låg produktion = Högt pris i alla led (även sådd), Hög produktion = Lägre pris.
  • Storproduktion och konkurrens inom marknaden för slutprodukten (ex bröd)
  • Konsumenters köp av produkterna.
  • Export av varan och diverse avgifter och tariffer.
  • Banker och institutioners spekulation på varan.

Detta är bara ett par faktorer som spelar in när det kommer till råvaror. Olika länders relationer spelar också in, miljöfaktorer och även dagliga nyheter som ”Gluten är dödligt för dig” som man ofta kan läsa på aftonblaskorna, torka och översvämningar. Detta är många gånger överdrifter eller lokala händelser men det kan absolut påverka priser.

Det finns gott om andra faktorer som påverkar, men detta ger en liten bild av det.
Det ska dessutom sägas att när nyheterna når privatpersoner är vi ofta sist på bollen så att säga, så vi tävlar bara med andra privatpersoner om att vara först att agera. Innan det når oss är det företag i branschen, institutioner, journalister, banker och handlare. När de alla har tagit en bit av kakan så är det vår tur.

Vad köpte jag och varför?

Jag har hängt med i nyhetsflödet och lyssnat på spekulationer runt om i världen under de senaste månaderna, och givetvis är det mycket att ta in.

Jag valde att köpa BEAR OMX X20. Varför gjorde jag detta då?
Börsen hade gått upp lite modest men var ändå i en fallande trend med mycket negativa faktorer som spelade in. Jag trodde börsen skulle gå ner på relativt kort sikt. För att maximera min satsning köpte jag med 20x hävstång och det gav ganska bra avkastning.

Jag sålde av allt igen och kände mig nöjd. Dessa pengarna går rakt in i utdelningsportföljen och fyller på med XACT Högutdelande (ETF) (50 st = 83kr / år i utdelningar) och Investor (20 st = 22 kr / år i utdelning).
Inte så mycket idag men pengarna får öka i 30 år innan jag ska röra dom.

Jag hoppas du tyckte detta inlägget var intressant och att du vill läsa mer om mina investeringar i framtiden också. Skriv gärna en kommentar på inlägget på Facebook och gärna här också!

Planera för framtiden, lev i nuet!

Kommentera