Ny vecka, nytt inköp! + Extra lärdom!

Okej! Då var det äntligen fredag igen och dags för ytterligare ett inköp och en ny bloggpost!
Denna veckan bjuds det även på en liten extra lärdom, spännande va?
Då sätter vi igång!

Live and learn

Lärdomen

Så denna veckan lärde jag mig något otroligt nyttigt. Att föra över pengar från bank till nätmäklare kan ibland ta ett par dagar. Under tiden pengarna fördes över så gjorde jag min analys på mitt tilltänkta inköp. Mycket pekade uppåt och det verkade som en no-brainer 🧟‍♂️
Men, idag när jag pengarna landat och det var dags att lägga köpordern så gav jag det en sista once-over, för att vara säker. När jag tittade över bokföringen så tyckte jag det såg bra ut, även när jag tittade på kursgrafen tidigare i veckan så tyckte jag det såg bra ut. Men jag missade en sak. Kursen talar ett tydligt språk, nämligen vad köparna tror om bolaget. Röda siffror under längre tid för kursen gjorde att jag fick omvärdera min analys och istället lägga till bolaget i min bevakningslista istället för inköpslistan.
Så nu sitter jag här på fredagen, och skriver ett inlägg som egentligen var planerat att skrivas nästa vecka.

Veckans Inköp!

Alla har väl hört talas om utdelningsaristokraten AT&T. Jag valde denna av flera anledningar. Det är en populär aktie, en utdelningsaristokrat (mer om detta längre ner), god utveckling och fortsatt potential.

Bakgrund

AT&T är ett enormt bolag som fokuserar på trådlös kommunikation som står för ca 40% av deras intäkter. Detta är den andre största trådlösa leverantören i USA och har fler än 100 miljoner anslutna enheter, inklusive 63 miljoner abonnerande kunder och 16 miljoner kontantkorts kunder. Konsument- och underhållningssegmentet står för ungefär 25% av intäkterna och WarnerMedia står för ca 20%.
Trådburen företags kommuinikation: ca 14%, Latinamerika ca 2% och Mexiko står för ca 1%.
Flera segment samt flera länder säkrar inkomsten för bolaget. Bolaget grundades 1983 och har klättrat uppåt och ökat marknadsandelar varje år. Detta gör att det känns stabilt att köpa detta bolaget.

Kursanalys

Den ettåriga kursen ser bra ut, kursen upp ca 8%, vilket är en avkastning man strävar efter, speciellt om man kontinuerligt ökar sitt innehav.

AT&T – 1 år
AT&T -5 år

På 5 år har kursen svajat en del men ändå upp 4%. En sak som man kan ta med sig här är att även om kursen haft sina toppar och sina dalar så ska en utdelningsaktie ses som något du kontinuerligt investerar i, alltså får du mer utdelning för dina pengar när kursen gått ner och du mindre när den går upp.

AT&T – MAX (38 år)

Över 38 år har kursen, totalt sett, gått upp även om kursen gått upp till $60 och sen sakta fallit tillbaka till $37. Trist att ha gjort ett engångsköp 1999 för $60 men kontinuerligt köp hade sänkt ditt genomsnittliga anskaffningsvärde (GAV) (snittet på priset du betalt). Precis som alltid gäller det att ha koll på varför kursen rört sig så mycket.

Nyckeltal

I de tidigare posterna har jag gått genom vad de olika nyckeltalen innebär så jag skippar det denna gången.
P/E: 19, vilket är lite högt men klart inom acceptabla ramar.
P/S: 1.52 (Bolag som inte trade:as så mycket ligger ofta mellan 0.8-1.2) vilket är acceptabelt.
Direktavkastning på 5.46% som också är fint.

Bokföring

Först tittar vi på inkomsten för bolaget:

Ökande inkomster nästan alla år. En liten dipp mellan 2016/2017.

Siffrorna för inkomsterna ser bra ut. En liten dipp på ca 3 miljarder dollar mellan 2016/2017 är inte oroväckande. Hade det varit en större siffra eller det hade jag tittat närmre på det, samma sak gäller om det hade fortsatt ner. Men först -3 miljarder dollar och sedan upp 10 miljarder dollar känns ändå betryggande.

Vinst minus kostnad för att tjäna pengar (försäljningspersonal, administration etc)

Även här har vi en vinst som ökar med dippen på 3 miljarder kronor mellan 2016 och 2017. Återigen, inga oroväckande siffor.

När vi balanserar detta med pengar ut ur företaget, dvs kostnader för att driva verksamheten ser vi att de ligger relativt jämnt år efter år. Även om det går upp lite och ner lite. På 5 år har kostnaderna ökat med $5 miljarder samtidigt som intäkterna ökat med $20 miljarder. En liten blöt filt är dock kostnaden att driva bolaget som även det har ökat.

Tittar vi på den totala vinsten för bolaget varje år (innan skatt och andra avgifter) så ser vi att den ökat från $13 miljarder till $26 miljarder. Det får man säga är ganska bra ändå.

Utdelning

Och utdelningen då, hur ser den ut?
Ja, AT&T är ett bolag som delar ut, baserat på förra årets siffror kombinerat med att de är en Utdelningsaristokrat, $0.52 / aktie du äger. Detta delas ut 4 gånger vilket ger dig totalt $2.04 / år i utdelningar.
En intressant fotnot här är för att få lov att kallas Utdelningsaristokrat så måste ett bolag ha bibehållit, eller ökat, sin utdelning i 25 år på raken. Så med denna investeringen, allt annat lika, så kommer det bara falla in mer och mer pengar varje år.
Utdelningsmånaderna är Februari, Maj, Augusti och November. Vilket vackert balanserar vår redan löpande utdelning.

Portföljblick

Xact ligger i en klump i ett redan befintligt innehav men den är upp ca 2%

och nu köper jag då 3st AT&T som ökar utdelningen i portföljen med 15,03 kr/kvartal eller 78 kr / år.

dividends 2020 | amCharts

Så, den totala utdelningen på året landar på: 296,96:-

Tack för att ni tog er tiden att läsa detta!
Som vanligt, gillar ni den och vill se mer så dela, gilla och kommentera.

Planera för framtiden, lev i nuet!

2 svar på ”Ny vecka, nytt inköp! + Extra lärdom!”

    1. Hej Johan! Inget av det för mig! Jag har mina utländska i en Kapitalförsäkring 🙂

      Kul att du gillar bloggen!

Kommentera