Nyttiga Investeringsverktyg 🛠🔹⚒

NÀr marknaden Àr upp 2% ena dagen och ner 4% den andra dagen vÀljer jag att hÄlla mig utanför. Det ser för bedrövligt ut i hela portföljen och, liksom mÄnga andra, pÄverkas Àven jag av det globala raset.

Aktiemarknaden just nu

NÀr jag försökt screena efter nÄgot bra bolag sÄ har jag hittat ett par intressanta men samtidigt sÄ tÀnker jag att vi inte vill ha för mÄnga bolag i portföljen för det ska vara enkelt att fÄ en översikt. Jag tÀnkte ta upp ett par tips istÀllet sÄ det inte blir ett blogginlÀgg fullt med fluff och flosker.

Google Stocks

GÄ in pÄ https://google.com/finance

Loggar du in sÄ kan du lÀgga till dina aktier du Àr intresserad av.

SÄ hÀr ser min vy ut nÀr du loggat in. Din watchlist kan du sjÀlv pÄverka och fÄ uppdateringar om. Jag tycker det Àr otroligt smidigt som android anvÀndare samtidigt som att du har google överallt. Ibland fÄr jag uppdateringar i telefonen och Àven till min S3 Gear klocka. Det underlÀttar det dagliga just för att ha koll pÄ sina aktier.

Seeking Alpha

Seeking Alpha har jag pratat om tidigare och jag gillar verkligen den sidan. DÀremot mÄste man verkligen ha kritiska glasögon pÄ sig eftersom det Àr personer som skriver om sin Äsikt, Àven om vissa Àr experter, Àr det fortfarande deras Äsikter. Om personer skriver sina Äsikter kan dom ha fel i sina analyser. Precis som analyserna jag gör hÀr pÄ bloggen, jag kan ha missat nÄgot eller har en för positiv blick för framtiden, dÀrför Àr det otroligt viktigt att alla tittar pÄ bolagen och gör sin egen analys innan en eventuell investering görs. Det Àr dessutom lÀttare att sova om natten om man vet vad du köpt och varför.

Seeking Alpha Àr en blandning av Redeye, Placera och ett nyhetsflöde, pÄ samma stÀlle. Dock Àr det mest Nordamerikanska aktier som tÀcks dÀr.

Skapar du ett konto och loggar in sÄ kan du skapa din egen portfölj som du följer. Jag har Àven en pushnotis pÄ min telefon/S3 dÀr jag fÄr en rapport om hur marknaden stÀngde för mina nordamerikanska aktier. Intressant om man inte vill följa kursen under dagen utan mer intresserad av hur dagen gÄtt.

HÀr kan man fÄ en bra överblick över sina aktier och Àven enkelt fÄ filtrerade nyheter gÀllande dessa bolagen i din portfölj.
Artiklarna fastnar ibland bakom en betalvĂ€gg men det finns gratisartiklar du kan lĂ€sa om du inte vill betala. Överlag tycker jag Seeking Alpha Ă€r riktigt bra.
Det finns Àven ett par riktigt bra PodCasts frÄn Seeking Alpha dÀr Scott gÄr genom vilka nyheter som pÄverkar marknaden och nyheter gÀllande den globala ekonomin.
SoundCloud, bland annat, har den dagliga ”Wallstreet Breakfast” som jag verkligen rekommenderar för er som investerar pĂ„ den amerikanska marknaden.
https://seekingalpha.com/podcast

Morningstar

Jag Àr ett stort fan av Morningstar. Jag tycker informationen Àr lÀttillgÀnglig och överskÄdlig. Det finns mycket vÀrdepapper, mÄnga börser och nyheter. Allt utanför betalvÀggen duger mycket vÀl. Jag Àr inte beroende av fair-value eller experters analyser sÄ jag kÀnner inte att jag behöver betala för det.
DÀremot kan man bara kolla rapporter 5 Är bakÄt i tiden gratis, den informationen Àr klart intressant att ha tillgÄng till. Men den informationen finns pÄ andra stÀllen, exempelvis finance pÄ google och Àven yahoo.

Enkelt att se och lÀtt att navigera mellan vyer. Jag gillar Àven att grafen kan tas fram och lÀggas pÄ lager av data för att analysera kursrörelser.

Detta Àr otroligt nyttigt att kolla för att se om kursen rasat efter exempelvis en rapport offentliggjorts eller en utdelning betalats ut.

Jag anvÀnder Morningstar mycket nÀr jag analyserar bolag just för att jag tycker det Àr lÀtt att lÀsa och ta till sig informationen.

Bolags hemsidor

Har du vÀl hittat ett intressant bolag sÄ finns det nog inget som slÄr bolagets egen hemsida för att hÀmta information. Rapporter och information om bolaget, styrelsen och verksamheten finns 9/10 gÄnger dÀr. VÀldigt ofta Àr bolagens informatörer vÀldigt hjÀlpsamma om du har frÄgor. Inte allt för lÀngesen drog jag ivÀg ett mail till eWork och bad om en rapport och fick direkt information om var den skulle lÀggas upp och nÀr den var tillgÀnglig, kockrent.

Facebook

Facebook ska, enligt mig, aldrig ses som kunskapsinsamling dĂ„ skrĂ€mmande mycket mĂ€nniskor uttalar sig övertygande om saker de inte har nĂ„gon som helst koll pĂ„. Samtidigt Ă€r finns det grupper och personer som driver en agenda att pumpa och dumpa aktier för att göra en vinst. SĂ„ var kritisk till folks agenda och ifrĂ„gasĂ€tt var de fĂ„tt informationen, svaret blir ofta ”du kan googla sjĂ€lv” som ofta Ă€r 🚹 (varningsignal) för mig. Jag anser mig sjĂ€lv ganska duktig pĂ„ att googla, jag kan nog googla fram det mesta, Ă€ven information som inte stĂ€mmer. SĂ„ att hĂ€nvisa till nĂ„got annat Ă€n ett företags hemsida eller ett pressmeddelande gĂ€llande ett bolags verksamhet duger helt enkelt inte. DĂ€remot om det Ă€r en spekulation, dĂ„ Ă€r det en helt annan femma, men ofta paketeras en spekulation som ”fakta” i vissa grupper.


Med det sagt sÄ finns det otroligt mycket bra grupper som har mycket intressanta bolag, utdelningsbolag och förhoppningsbolag lika, och dÀr kan mycket bra investeringar göras.

Twitter och Omni/Nyheter

Jag anvÀnder bÄde Twitter och Omni som ett sÀtt att ta till mig information gÀllande börs och bolaghÀndelser. PÄ twitter finns det mÄnga profiler men jag följer vÀl mest DirektBörs ( https://twitter.com/borsredaktion ) dÀr jag Àr vÀldigt nöjd med hur information publiceras. Det finns Ätskilliga profiler och hashtags man kan följa dÀr men det Àr bÀttre du skrÀddarsyr efter dina egna behov.

Jag avslutar med att sÀga att det finns mycket fler kunskapsbanker att ta information ifrÄn, exempelvis nasdaq.com,investing.com, dividends.com och sÄ vidare, men jag anvÀnder inte dom sÄ ofta.

Vad anvÀnder ni för verktyg nÀr ni Àr i analysfasen? Hur hÄller ni koll pÄ era investeringar? Det hade varit jÀtteintressant att höra frÄn er.

Tack för mig!

Planera för framtiden, lev i nuet!

Kommentera