Marknaden är en handfull lego i en torktumlare

Jösses säger jag bara. Denna veckan har marknaden varit en sten i en strumpa som kastas från Turning Torso och landar i det mörka kalla vattnet vid Ribban. Det är en tvådelad känsla, dels oron för de investerade pengarna och för hur framtiden kommer se ut (╯°□°)╯︵ ┻━┻, och dels hur mycket aktier och värdepapper jag har råd att köpa till detta fruktansvärt låga priset.

Jag gjorde en egen analys på SEB inför Uppdrag gransknings reportage om Swedbank och SEB och köpte SEB på ca 92 kronor. Jag tyckte det var en bra affär av flera anledningar. Jag är inte kund i banken själv men som systemutvecklare har jag varit i kontakt med deras personal vid ett par tillfällen tidigare och jag måste säga att dom är otroligt kunniga och professionella. På ett mer personligt plan har jag ett par kontakter som har jobbat eller jobbar där så jag har högt förtroende för deras rekryteringssprocess och kvaliteten på arbetet som utförs där.
Sett till räkenskapen(boksluten/årsrapporterna) är jag nöjd med vad jag sett där och är fortfarande nöjd. Baserat på hur världen såg ut innan Covid-19 bröt ut så tyckte jag att 80-100 kr var ett rimligt spann på SEB A aktierna.
När kursen nu ligger på ca 66 kr så valde jag mellan att göra en post här i bloggen på ett inköp/ökande i den ”nystartade” utdelningsportföljen eller att fylla på min egen.

Så tyvärr blir det inget inköp till nystartade utdelningsportföljen denna veckan 🤷‍♂️, detta för flera anledningar, jag kunde helt enkelt inte motstå att köpa mer SEB och ett annat bolag för min investeringsbudget.

När marknaden är så volatil och i vissa brancher rätt och slätt fritt fall är det svårt att inte fylla på sina pärlor. Under mina år som utdelningsinvesterare har jag blickat tillbaka till finanskrisen med romantisk blick och sett kurserna för SEB A som gick från 115 kronor hela vägen ner till 18 kronor. Givetvis är det mycket som spelar in i en sådan börskrash och jag hade nog inte varit så lugn om fallen hade varit så stora på de stora bolagen om jag varit med då, men lite har jag ändå hoppats på att få ner aktiepriserna lite. När SEB A kostar 66 kronor bara måste jag köpa, när Resurs Holding gått ner till 34 kronor bara måste jag köpa.

Så, denna veckan blir det tyvärr ingen ny analys och inte heller någon genomgång av ett smart verktyg utan bara en uppdatering på kurserna av investeringarna (minus XACT) som gjorts tidigare veckor.

Vi utgår här ifrån att alla utdelningar kvarstår tills annat anges, även om det är flera som diskuterar att hålla inne pengarna för att bättre rusta sig för nalkande lågkonjuktur.

AbbVie:

Det har spekulerats fram och tillbaka huruvida AbbVie skulle ha ett någon form av samarbete för att framställa ett vaccin men jag tror inte det blev något. Vi har ändå stannat på -17.55% vilket är ca 500 kr minus på innehavet.

AT&T:

Också en ganska tråkig utveckling med en backning på ca 300 kr och innehavet har stannat på -19,94%.

Federal Realty Investment Trust:

FED ligger ner -30.84%. Mycket fastigheter har tappat mycket i USA, även Realty Income, den hyllade utdelaren, har tappat nästan 40% de senaste veckorna.

Coca-Cola European Partners:

CCEP ligger -35.54% och ligger som ett fuktigt täcke med ett tapp på ca 700 kronor.

Eworks utveckling sen köp:

Ework ligger ungefär -30.87%. Här är vi back ca 200 kronor.

Sett på det stora hela är portföljen helt klart back men jag känner mig ganska lugn. Jag hade gärna kommit med ett inlägg där portföljen här ökat men pengar fick skickas på annat håll ¯\_(ツ)_/¯

Vi är väl ganska många som håller örat mot marken och är försiktiga med våra pengar när tiderna är så osäkra som dom är. Det är just i dessa tider när marknaden, börsen och allting där mellan är osäkra som vi får var försiktiga. När börsen börjar visa tecken på stabilitet så investerar vi som vanligt men tills dess stödköper jag bara och ökar på de innehav jag har som ser bäst ut i nuläget.

Mer än så tänkte jag inte skriva denna veckan tror jag.

Var försiktiga.
Tvätta händerna noggrant och ofta
Besök inte era äldre
Stanna hemma om ni känner er sjuka

Planera för framtiden, lev i nuet!

Kommentera