Ny vecka, nu ökar vi portföljen!

Okej, då var det en ny vecka och det innebär ju att nybörjarportföljen ökas på.

Denna veckan har jag gjort något som är väldigt ovanligt för mig, jag har köpt ett bolag utan att ha gjort en fullständig analys utan istället lutat mig på vad jag vet sen tidigare om bolaget och varit opportunist istället.

I Coronas/Covid-19:s kölvatten har jag försökt skörda mig ett bra bolag till rabatt.

Som jag berättat tidigare så när man köper en (aktie)fond, så köper man egentligen ett gäng bolag på en gång men bara en procentsats av dom. När jag vid ett par tillfällen köpt XACT Högutdelande så var det av denna principen, just att få exponering mot många bolag och även ta del av deras utdelning men samtidigt för att skydda portföljen mot enskilda bolags svängningar.

Investmentbolag är lite samma princip med skillnaden att det är en aktie som äger aktier, makes sense?

  • En aktiefond = en produkt med en samling aktier
  • XACT Högutdelande = ETF (enkelt förklarat en fond som handlas som en aktie) med utdelning
  • Investmentbolag = ett bolag som äger aktier i andra bolag.

Skillnaden mellan ett investmentbolag och ett produktionsbolag är att investmentbolaget tjänar pengar när andra tjänar pengar, enkelt förklarat.

Investeringen

Jag har valt att ta in Investor i portföljen av den enkla anledningen att jag vet att det är ett starkt bolag med många aktiva år bakom sig. Så fort jag såg att Investor gått ner över 10 % på 2 dagar köpte jag.

Jag har länge tänkt att jag skulle ta in Investor i portföljen och har bara väntat på tillfälle. Ser man på 3 månaders grafen:

3 månadersgrafen för Investor B

Här tycker jag det var läge att gå in på kursen 499 kronor. Lägsta här var 477 men jag missade det helt då jag trodde aktien skulle fortsätta ner mer.

När man investerar i Investmenbolag så finns det ett par saker man ska tänka på lite annorlunda jämfört med ”vanliga” bolag.

  • Handlas bolaget med substanspremie/substansrabatt(mer om det längre ner)
  • Ledningen & Investeringsstrategi
  • Utdelning

Utöver dessa punkterna så måste man givetvis ha koll på både aktien och bolaget.
Som jag skrev innan så är Investmentbolag inte värderat på samma sätt och bokföringen har lite annorlunda vikt jämfört. Ser man här nedan på vinsten under 2018 innan skatt:

Jämför vi årens intäkter så är det otroligt stor skillnad mellan 2017 och 2018.

Här är syns sänket i intäkterna för 2018. Minus 13.92 miljarder kronor i OREALISERADE Vinster/Förluster. Det viktiga här är att det är orealiserade vinster/förluster. Deras innehav har alltså sjunkit i värde men innehaven, enligt denna rad, är fortfarande innehav och inte aktier de sålt av. Min poäng här är just att man kan inte titta på investmentbolag som alla andra utan det finns saker att titta på och saker att ”tillåta”, om man säger så. 👮‍♂️

Innehavet

Investors innehav
Investors innehav

Här är en lång lista på Investors innehav. Givetvis bör en analys göras på varje bolag för att se om det är något man vill vara ägare av, men i detta fallet litar vi på Investors förmåga att screena sitt innehav och sina inköp.

För att återkomma till min punkt ovan angående substansrabatt eller substanspremie så handlar det bara om ifall det hade varit billigare att köpa varje enskilt bolag själv eller om det hade varit dyrare. Premie = dyrare, Rabatt = billigare.

Baserat på Ibindex så handlas Investor till ca 21% substansrabatt, vilket säger att ”helheten är till ett lägre pris än delarna”, och det gillar vi. Kort förklarat så skulle det kosta oss mer att äga bolagen själva än att ”köpa dom genom Investor”. 🙆‍♂️🎈🎉

Utdelningen hos Investor är ganska låg men stabil över väldigt många år och direktavkastningen är rapporterad som 2.79% och räknar vi själva så tar vi utdelningen för helåret (14 kr) och dividerar det med kursen som vi köpt det för 499 kr / aktie, så landar vi på ungefär 2.8% direktavkastning.
Jag vill ta tillfället i akt och säga såhär, ja det är ganska låg avkastning för kostnaden på innehavet och det hade varit ”enkelt” att hitta ett bolag med mycket högre DA och till lägre kurs. Men min tanke, för en nybörjare, är mycket att hålla risken så låg det bara går. Investor känns som en sköldpadda, långsam och stabil jämfört med många andra bolag som kanske har lite knackigare utveckling över åren.

Med 3 av dessa aktier så ökar utdelningen med 42 kronor / år för en prislapp på 1497 år 1.

Jag slutar använda den html-grafen för att visualisera utdelningen och klipper istället in ett screenshot på mitt excel ark.

Klicka för att förstora

Så, there we have it. Jag svängde ihop de sista siffrorna lite hastigt så jag har inte hunnit dubbelkolla dom än men de bör stämma. Med Investor som ny spelare i portföljen så ökar den totala utdelningen för året till 456 kronor. Härligt!

Tack för att ni tog er tiden att läsa detta inlägg och för alla fina kommentarer. Hoppas ni gillar den, för jag tycker det är otroligt roligt och givande att skriva!
Har jag skrivit fel, missat något eller bara varit osammanhängande i min text här så tveka inte att skicka ett pm, lägga en kommentar eller skicka en röksignal så snackar vi om det!

Trevlig helg!
Och som alltid;

Planera för framtiden, lev i nuet!

Kommentera