Inköp och Vecka nummer 3!

Tiden flyger verkligen fram

Då var det redan dags för den tredje veckans inköp, jösses vad tiden flyger.
Dessvärre måste jag meddela att på grund av sjukdom, stress på jobbet och saker utanför jobbet har tagit mer tid än jag trodde.

Detta har i sin tur lett till att jag inte hunnit screena tillräkligt med bolag för att hitta något som varit intressant. Jag har tittat på Boliden, Sandvik och ett par andra inom Bank och Finans men det har antingen varit (för)låg direktavkastning eller något annat som stuckit ut för att de istället skulle landa på min observationslista istället för min inköpslista.

Jag fann mig själv för första gången på länge och visste inte vad jag skulle köpa.
Köplös vecka 😱?

Med höga krav blir det ibland svårt att hitta något bra.

Vad ska man köpa?

För er som är nya i investeringsvärlden så kan det ibland vara svårt att hitta sina köp.
För de allra flesta investerare är indexfonder det bästa valet. Det kräver inte att man har järnkoll på en massa bolag. Inte heller att man lär sig otroligt mycket om börsen heller. Med en genomsnittlig ökning om ca 7% så bör pengarna växa ändå, under förutsättning att börsen går upp.
Jag skulle våga säga att det spelar inte så stor roll om du öka dina befintliga innehav, köper indexfonder eller vad du köper, så länge du inte låter dina pengar bara ligga på ett konto med 0% i ränta. Växer pengarna inte så sjunker dom i värde (mer om detta i ett senare inlägg).

Jag som har som mål att antingen hålla korta positioner (1-3 dagar) eller, som helt klart är mitt största fokus, ha utdelning.

I dagsläget har alla mina innehav utdelning, bortsett från mina fonder. Detta är för att jag vill kasta in pengar i en maskin som får kolvarna att trycka ut pengar till mig. Men vem vill inte det. Visa mig den personen som tackar nej till att tjäna pengar på detta sätt, så säger jag att den personen antingen ljuger eller har inte förstått frågan 😎.

Men det är inte därför vi är här.

Men det är inte därför vi är här. Det finns faktiskt något man kan köpa som är både en utdelnigsaktie och en indexfond. Har ni hört talas om ”ETF”?

En ETF är en ”Exchange Traded Fund”. För att inte bli allt för teknisk och tråkig kan man förklara det såhär.
En aktie är ett värdepapper från ett aktiebolag. En indexfond är en samling aktier. En ETF är en fond som handlas som en aktie, mer eller mindre.

Vill du veta mer om vad en ETF är så följ denna länk: https://lmgtfy.com/?q=vad+%C3%A4r+en+ETF

Okej, så en ETF som har utdelning blir då veckans inköp. Detta är min go-to investering om jag inte vet vad jag ska köpa, kan man säga.
XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), eller i folkmun kallad ”XACT Högutdelande”.

Innehaven i denna ETF är följande

XACT Innehav

Som ni ser så är listan av bolag otroligt solid. Hade jag fått välja innehav att placera i en ETF hade du nog hittat de flesta av XACT Högutdelande i den listan. Jag hade gjort ett par byten men inget större faktiskt. Den är balanserad mot flera olika sektorer med flera aktörer på samma sektor för att skydda över tid. Exempelvis finns både Axfood (2.28% (Willys, Hemköp, Tempo osv)) och Ica Gruppen i samma portfölj. Går en upp täcker den i regel den som går ner, går sektorn upp går båda upp. Du återser även flera telekom bolag, investmentbolag, industrijättar, medicin och så vidare.

Därför känns det som ett tryggt val att köpa denna ETF, som dessutom ger utdelning (!!). Förra året landade utdelningen på 5.60 per fondandel och med ett inköpspris på 131 kronor så får vi en direktavkastning på ca 4.6% vilket är klart godkänt. Jag vill dock understryka tre saker här.

1) XACT Högutdelande är inte speciellt gammal så någon längre historik saknas
2) Utdelningen har skett ett år
3) Uträkningen ovan baseras på fjolårets utdelning på 5.60/andel

Men baserat på fjolåret så är jag nöjd med denna som inköp. Jag köper 10 andelar och utgår från att informationen för året är det samma som förra året eftersom XACT inte kommunicerat något för 2020 ännu.

dividends 2020 | amCharts

Detta ökar vår totala utdelning till 236 kronor i utdelning per år och vi har investerat ca 5803:- och detta ger oss en direktavkastning på ca 4%.

Det som kanske slår en nybörjare är faktumet att det kostade nästan 6000 kr att få 236 kronor. För mig var det lite svårt att slå huvudet runt det i början men här har jag betalt 6000 kr EN gång för att få 236 kr, varje år (allt annat lika). Alltså varje år fram tills det att jag säljer dessa innehav, utdelningen förändras eller bolagen lägger ner. Just därför är det viktigt att satsa på stora, stabila och etablerade bolag. Jag vill tänka att betalar jag 6000 kronor idag, år 2020 så kan jag, som pensionär år 2050 så ska dessa tickat på.
Min förhoppning är dock att portföljen är något mycket större då och att jag har en sådan hög avkastning långt innan att en pensionering kan ske tidigare än 2050 och jag kan leva livet utan stress utan har en pengamaskin som fortsätter att mala ut pengar till mig passivt.

Hur har de andra köpen gått under veckorna då? Ja vi får se.

Abbvie inköpt Vecka 1
CCEP inköpt Vecka 2

Ja, utvecklingen har gått lite neråt främst för Abbvie. Ner ca 100 kronor, inte hela världen och den lär absolut hämta sig.
Här är den stora fördelen i att göra en ordentlig analys innan man köper. Jag tror på bolaget. Jag är säker på de delarna jag köpt, men kan såklart inte kontrollera marknadens förväntningar/förhoppningar och inte heller rykten och så vidare. Rykten har en ful ovana att sänka eller höja kursen men det är i regel kortsiktigt.
Jag har köpt för att behålla, jag tar det lugnt.

Tusen tack för att ni tog er tid att läsa detta. Dela gärna bloggen vidare, skicka frågor till mig på https://www.facebook.com/utdelningsaktier/
Väl mött!

Planera för framtiden, lev i nuet.

Kommentera