Hur jag investerar inför lågkonjunktur

Vi börjar med frågan: ”vad är lågkonjunktur?”
Väldigt enkelt förklarat kan man säga att efterfrågan på varor och tjänster är mindre än vad som skulle kunna produceras. Detta skapar snabbt en negativ spiral.
Företagen tjänar alltså mindre pengar vilket gör att dom säger upp folk vilket gör att folk har mindre pengar att spendera på företag ♻, lite moment 22.

Men i dagens läge finns det segment som faktiskt tjänar på att folk har mindre att spendera. Denna veckas bloggpost handlar alltså om hur du hedge:ar(garderar) en investering mot en lågkonjunktur.

Hur kan vi tjäna pengar på att folk har mindre pengar att spendera? Ja, lite cyniskt kan vi väl anpassa vår strategi mot att folk inte har tålamod, inte är ekonomiskt lagda eller på annat sätt måste spendera pengar när det är resurserna är begränsade.
Det spelar knappast någon roll om börsen står på noll, om en person är arbetslös eller om världen brinner; folk kommer fortfarande vilja ha den senaste iPhonen eller den där smarta tvn, xbox/playstation eller annan gadget.

Hur köper du en dyr tv/telefon, för pengar du inte har?

Enkelt, på avbetalning såklart!
Missförstå mig rätt, jag hackar inte ner på folk som köper saker på avbetalning. Hur de spenderar sina pengar struntar jag fullständigt i, men hur jag tjänar pengar på det, det är jag intresserad av.

Det finns en mängd olika bolag som levererar just denna tjänsten i butikerna men redan tidigt efter deras börsnotering köpte jag på mig just Resurs Holding. Aktien har tagit ganska mycket stryk i det nuvarande turbolenta klimatet men jag känner mig otroligt trygg i att folk kommer fortsätta köpa iPhones, iWatches, smart tv men inte bara det. Resurs Bank som är dotterbolag till Resurs Holding levererar sina tjänster till andra segment så som Bauhaus för byggmaterial. Vem vill inte köpa ett komplett badrum på avbetalning istället för att kasta in 50 000 på det.

Så kunder får möjligheten att köpa något månadsvis och kan i viss mån även få bonuspoäng som kan lösas in mot en gåva.
Underbart. Givetvis gör ju inte Resurs Bank detta för att de vill att kunderna ska kunna köpa de senaste tech-prylarna, de gör ju detta för att tjäna pengar. Utöver att kunden då, totalt, betalar det tvn kostade så betalar kunden ju även avgifter.
Den vanligaste formen på en sådan kredit just ränta. Det finns en del upplägg som betalas av aggressivt och då blir helt utan ränta, men för att tjäna pengar tas det istället ut en administrationsavgift.
För att kunden ska kunna förverkliga sin dröm att renovera badrummet eller köpa den senaste tvn betalar de då kanske ett par hundra lappar för att få låna de pengarna under ett par månaders tid. Fördelaktigt för båda parterna.

Hur gynnas vi, investerare, av detta?
Jo, det finns alltid personer som hellre betalar 500 kronor i månaden i 10 månader än, sparar det själv och väntar i 10 månader. Argumenten är många men här är det oftast otåligheten som talar.
Men strunt i det, hur folk gör av med sina pengar är deras ensak.

Jag gillar att investera i ett segment som tilltalar den vanliga befolkningen och inte bara enorma företag som tillverkar delar till maskinerna som används i ännu större bolag. En nischbank är perfekt för just detta.

Resurs Holding

Kollar vi kursen är det en otroligt stabil aktie. Upp lite smått men det har varit kortvarigt och små rörelser.

Kursgraf sen börsnoteringen 2016

Fokuserar vi istället på den senaste månaden har det varit otroligt drastiskt.

Kursgraf 2020-02-25 till 2020-03-25

Jag har köpt på mig aktier i Resurs Holding över ganska lång tid och har en del i fickorna redan. Jag var ganska nöjd med priset runt 50-60 kronor och tyckte direktavkastningen var riktigt fin för ett så bra bolag och en så lugn kurs.
När kursen nu ligger på 30-35 kronor kan jag bara inte motstå.

Tre saker här. Forward Dividend Yield är otroligt hög på 11.35%, något som borde vara en skrikande larmklocka, men det är också för att börsen sjunkit som en sten ett glas mjölk. P/S är inom rimliga gränser och även P/B. Jag har gått genom dom tidigare och tänkte bara säga att jag tittar på dom och är nöjd med vad jag ser.

Nu kollar vi 2019 års bokslut

Tittar vi här så ser vi en tydlig sak. Bolaget tjänar alltså nästan 3 gånger mer på räntor än vad de gör på lånen i sig.

Intressanta poster om man tittar under inkomsterna som inte är relaterade till räntor.

Ser vi på det stora hela så har bolaget ökat i intäkter varje år, vilket är jättekul att läsa också.

Utdelningen då?

Eftersom det inte kommunicerats att utdelningen ska utebli, däremot har de sagt att de ska vänta med stämman och utvärdera läget.
Många bolag håller inne på årets utdelning för att bättre positionera sig mot en svår tid framöver.

Och eftersom jag är Mister Sunshine så tänker jag utgå ifrån att utdelningen är den samma som för 2019 i min beräkning.

Men givetvis finns det nackdelar också. Jämfört med en högkonjunktur så spenderar befolkningen klart mindre. Så det är verkligen inte så att Resurs Holding är en säker investering jämfört med något annat. Det finns klart nackdelar och även Resurs Holding säkrar sin position inför lågkonjunktur. De försöker ju klart positionera sig mot lågkonjukturen, det jag menar är att de är kanske bättre positionerade.

Hur påverkar det då utdelningsportföljen när detta köpet genomförts?

Jag köpte 35 aktier i Resurs Holding för ringa 1155 kronor (ex courtage etc). För investeringen år 1 kostar det mig 1155 kronor att få 131,25 kronor i utdelning.
År två kostar det mig 0 kronor att få 131,25 kronor i utdelning osv.
Det förutsätter att utdelningen antingen är oförändrad eller höjs, inte är sänkt eller indragen.

Ja det var allt från mig denna veckan. Lägg en kommentar och säg gärna vad ni tycker.
Vilka segment tror ni gynnas av en lågkonjunktur och vilka faktorer kan man titta på när man screenar bolag inför detta?

Tack för att ni läste det & trevlig helg!

Planera för framtiden, lev i nuet!

Källor:

https://www.morningstar.com/stocks/xsto/resurs/quote (uppsamling av data)
https://www.nyemissioner.se/foretag/planerad-notering/resurs_holding_ab/1454 (när Resurs börsnoterades)
PM angående stämma och utdelning
https://news.cision.com/se/resurs-holding/r/resurs-holding-skjuter-upp-arsstamman-samt-ger-information-med-anledning-av-corona,c3067725

Kommentera