Resan börjar

Som jag berättat tidigare så bloggar jag om en, fiktivt, nollställd portfölj för en nybörjare med en rimlig peng för att visa att lite pengar över tid kan absolut göra stor skillnad för ekonomin och inkomsten. Här börjar resan.

Varför jag valde just Abbvie finns det många anledningar till. Jag har haft ögonen på den under ett tag, samtidigt som jag tittat på, bland andra, J&J och Pfeizer. Under julledigheten läste jag lite mer om just Abbvie och fastnade för den.

AbbVie är ett forskande biopharmaföretag som arbetar för att utveckla innovativa behandlingar och hållbara vårdlösningar mot svåra sjukdomar med målet att förbättra livet för människor som påverkas av sjukdom.  

Om AbbVie, Av AbbVie

Varför?

Var började jag titta? Jag har en liten rutin som jag gör innan jag tar in ett bolag, för att inte tråka ut er och låta er läsa flera hundra stycken så bryter jag ner processen lite och gör det lättare och övergripande.

Innan det är dags att investera är det analysfasen som gäller

Analysfasen är den stöttepelare dina pengar vilar på, där du grundar din investering och gör dig trygg i att låta dina pengar jobba åt dig istället för att du jobbar för pengarna.

Kursen

Det absolut första jag gör är att jag kollar kursen, gärna över tid. Hur ser den ut, har den rört sig mycket (jag är lite försiktig när det kommer till volatilitet).

Mycket rörelse sen 2017

Sedan 2017 har kursen rört sig mycket, både upp och ner. Volatilitet är ett mått att kursen rört sig mycket, det behöver inte vara bara ner eller bara upp utan att det är mycket rörelser. Jag gillar när kursen ligger jämn istället, då behöver jag inte hålla järnkoll på vad som kan hända.

Nästa steg är att kolla nyckeltalen.

Nyckeltal

Jag går inte genom alla nyckeltalen här utan fokuserar mer på P/E talet och FCF.
Man brukar använda P/E talet för att få en bild av värderingen av bolaget. När man räknar på P/E tal så brukar man säga att P/E talet säger hur många år det tar för bolaget att tjäna tillbaka det du betalat för aktien.


Man kan säga att bolag med ett PE mellan 8 – 14 har ganska lågvärdering medan när PE lika med eller högre än 18 – 20 har en hög värdering. (Enligt Unga aktiesparare). Baserat på detta mått så ligger AbbVie absolut i överkant med ett P/E tal på 39.

Det fria kassaflödet, som inte alltid är den mest intressanta punkten för att mäta ett bolag, ser växande ut, på det stora hela.

Risker

När man läser genom rapporten från 2018 så har AbbVie skrivit ner vilka risker det är som kan påverka ekonomin för bolaget. Vilket initialt kan skrämma en investerare men jag känner mig mer trygg eftersom dom identifierar risker för bolaget.

”The expiration or loss of patent protection and licenses may adversely affect AbbVie’s future revenues and operating earnings”

” AbbVie’s major products could lose patent protection earlier than expected, which could adversely affect AbbVie’s future revenues and operating earnings. ”

De två jag valt ovan är kanske de största som ligger som risk för bolaget. Dessa innebär egentligen rent krasst att AbbVie kan påverkas negativt om patent inte får förnyas. Vilket är självklart för alla bolag som producerar något, speciellt om det är ett medicinskt bolag. Eftersom detta återkommer under RISK rubriken är det egentligen bara att bolaget

För att försäkra sig om sin investering bör man dock göra sin egen omvärldsanalys för hur det ser ut i branchen och inte bara för detta bolaget. Man bör heller inte bara förlita sig på deras egen riskanalys.

Bokslut

Jag ska inte gå genom allt för denna investering i denna blogg och tråka ner er. Men en analys av fundamenta och en blick på kursen. Men ett litet axplock presenteras här. Jag har kollat bokslut de senaste åren och är nöjd med min investering som kommer vara över tid.

https://www.morningstar.com/stocks/xnys/abbv/financials kan man se alla punkterna mer i detalj. Mer detaljerad genomgång av IC och BS gör jag för en annan investering.
Om man kollar kursen och kassaflödet så ser man att något har hänt.
För mer info: https://news.abbvie.com/news/press-releases/abbvie-reports-second-quarter-2019-financial-results.htm

När man ser över graferna ovan så syns det tydligt att något stort har hänt i bolaget under 2019. Detta kan vara många olika saker. De vanligaste sakerna som påverkar kursen negativt är:

  • Chef/VD/Styrelsemedlem får sparken
  • Sämre Resultat vs Förväntat resultat
  • Stämning/Böter
  • Stor investering/Uppköp

Dessa sakerna behöver inte nödvändigtvis vara negativa. Exempelvis så skulle jag säga att en stor investering sannolikt är bra för bolaget. Att man tar bort någon från bolaget som skadar varumärket är också något positivt. Men ofta reagerar marknaden negativt på det eftersom det är en förändring i bolaget och anledningen till avskedet är allvarligt, i efterhand.

Oj, det blev visst en lite längre post än jag tänkt men jag gick genom ett par saker som jag tittade på här. Nästa gång fokuserar vi mer på boksluten för att avgöra ifall det blir köp eller inte.

I detta scenario köptes 3 st AbbVie aktier. Dessa delar ut $1,18 / aktie och kvartal ( kvartalsutdelning baserat på förra årets frekvens)

dividends 2020 | amCharts

Efter detta inköp på ca 2537 kr tjänar jag alltså 3x 33.66 kr / år. Det kan man tycka är småslantar om man jämför dom men, allt annat lika (ekonomisk term som används för att säga om inget förändras så…), kommer jag tjäna 33.66 kr 4 gånger per år tills jag säljer det, eller 134,64 per år (innan transaktionsavgifter och källskatt).

För någon som är ovan vid hur det fungerar så känns det kanske lite obalanserat att köpa aktier för 2500 kr för att tjäna 135 kronor men det man ska tänka på är att du faktiskt sätter pengarna i arbete åt dig. Istället för att dom ligger och dammar på ditt lönekonto så är dom ute på marknaden och ser till att öka, som dom ska göra. Detta är inte heller utan risk, givetvis.

För att summera bitar av denna post så kan man säga att jag har köpt AbbVie som ligger lite i överkant för både risk och i form av nyckeltal men jag tycker att resultaten över tid ser goda ut och jag tror att den dessutom kan öka i framtiden.

Första inköp till pengamaskinen kostade alltså 2537 kr och ger 134 kr / år eller en direktavkastning på ca 5%.

Planera för framtiden, lev i nuet.

Källor:
https://news.abbvie.com/news/press-releases/abbvie-reports-second-quarter-2019-financial-results.htm
https://ycharts.com/financials/ABBV/income_statement/quarterly
https://investors.abbvie.com/annual-report-proxy
(Kursberäkning) https://www.google.com/search?q=usd+sek&oq=usd+sek&aqs=chrome..69i57.2069j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
https://www.morningstar.com/stocks/xnys/abbv/quote

Kommentera