Filosofin

Jag tänkte skriva om mitt första inköp för året här, men jag tänkte att jag får nog backa bandet lite och berätta lite bakomliggande om varför först.

Som jag skrivit tidigare har jag bränt mig på kortsiktiga innehav, precis som många nybörjare som lyssnar på 🧟‍♂️🚀 på facebook. Men jag hade lite tur också. Några var jag snabb nog att sälja på uppgången, några vägrade jag lämna förren de gick upp. På det stora hela var det otroligt välinvesterade läropengar. Just när man börjar ska man ju börja med en summa man kan klara sig utan för många gånger kommer man gå i en fälla eller missa en viktig bit av analysen.

När vårt första barn föddes var det dags för mig att bestämma mig för en strategi och då snubblade jag in på just utdelningsaktier. Fonder och aktier hade tidigare varit av typen att du tjänar pengar på dom först när du realiserar din vinst, eller förlorar vid förlust. Alltså, du slutar äga dom och tar hem pengarna. Jag gillade bolagen jag köpt och ville inte bli av med dom för att tjäna pengar. Helt plötsligt insåg jag att jag kunde köpa en aktie och få pengar utbetalt på mitt konto. Underbart! Vägen till pengamaskinen var utstakad! Nu behövde jag bara hitta vilka aktier jag skulle köpa.

Som så många andra i branchen, eller med detta intresset, så var det bara att starta Excel och skriva, räkna och strategera för att hitta vad som passade mig. Jag hittade ett, för mig extremt intressant utgångssätt som jag använde för att räkna på och försöka automatisera maskinen.

AutonomtAntal* = Pris/Utdelning

*Eget påhitt

Vad innebär då detta? Ja, en patentare var just att hitta ett mått för hur många aktier jag behövde för att utdelningen skulle betala en ny aktie. På så vis var min tanke att när jag nått det målet så köper jag en ny aktie vid varje utdelningstillfälle, och den blir då autonomisk. Lite såhär:

  • Aktien kostar 100 kr
  • Utdelningen är 10 kr
  • AutonomtAntal = 10 st

Då var min tanke att jag behöver 10 st för att utdelningen ska täcka inköp av en aktie. För att då räkna på detta så skapade jag en formel i Excel, vilket är ganska enkelt. =SUM(RadförAktiePris/RadförAktieUtdelning) klappat och klart. Finns det intresse för ett excelark så kommentera nedan så ska jag se om jag inte kan ta fram en enkel grund för er att bygga vidare på.

Jag började tidigt läsa om Preferensaktier för de hade en stabil kurs och flera delade ut kvartalsvis. Jag fick alltså ut ganska mycket pengar ganska fort och blev frälst. För nybörjare är det nog ganska viktigt att se återbäring fort för att man ska få bekräftat att det man gör fungerar, detta släpper man i regel i takt med att erfarenhet och självförtroendet ökar.

Successivt har jag dock bytt ut mina preffar mot vanliga aktier. Detta är en ganska avskalad bild av hur jag började. Jag satt många många kvällar och räknade på avkastning, läste förtagens hemsidor Investor Relations. Många gånger kändes det dessutom lite hopplöst när varje gång en fråga besvarades så uppstod två nya. Jag hade turen att ha rutinerade och erfarna personer att ställa ”dumma” frågor till. När jag nu sitter på andra sidan av spektrumet och har hittat hur roligt det är med aktier och ekonomi så vill jag hjälpa andra att komma igång.

I nästa inlägg ska vi gå genom Årets första aktie!

Och som alltid; Planera för framtiden, lev i nuet.

Kommentera