INTERVJU MED Utdelningsjägaren

Lite kort om Utdelningsjägaren; vem är du och hur kom du in på det här med börsen och aktier?

En 34-årig man som bor med min sambo i Örebro. Till vardags jobbar som kommunanställd, umgås med vänner och familj att äta gott, titta på film, idrott och gå på konserter.
Jag har alltid varit ganska sparsam av mig, men inte gjort så mycket annat än att lägga pengar på ett sparkonto, fram till att jag 2014 kom över boken ”vägen till din första miljon”. Då bestämde jag mig, efter att ha läst boken, att spara ihop min egen miljon och bestämde mig för att testa på börsen, efter viss introduktion och tips i boken. Pratade med en vän som jobbade på Nordea med aktier som tipsade om Sobi och jag köpte in mig med 10 000 kr. Aktien gick upp 30 % på kort tid och jag sålde av och tog hem vinsten och sen dess har jag varit mer eller mindre fast.

Du har startat gruppen ”Aktier, sparande och privatekonomi” (https://www.facebook.com/groups/697177000486642/) och driver sidan Utdelningsjägaren (https://www.facebook.com/utdelningsjagaren/).

När startade du gruppen och hur fick du idén?

När jag bestämde mig för att spara ihop min första miljon tänkte jag att det kanske fanns andra med liknande intresse som ville vara med på resan och följa mig och eftersom jag satsar uteslutande på utdelningsaktier så skapade jag sidan ”utdelningsjägaren”. I ungefär samma veva startade jag gruppen ”Aktier, sparande och privatekonomi” och mitt syfte var att ha en grupp där man kan diskutera egentligen allt kopplat till ekonomi, inte bara aktier, utan du ska kunna ställa frågor om räntor, sparkonton, skatter, löner, sparkvoter och egentligen vad som helst, så länge det har en koppling till det gruppen heter. Både min sida och min grupp har gett mig mycket kunskapsutbyte och intressanta diskussioner och till 99% positiva och uppmuntrande kommentarer, vilket är kul.

Hur investerar du på börsen? Har du någon strategi du håller dig till? Berätta!

Jag är ganska nischad, då jag har 100% aktier och bara utdelningsaktier. Anledningen är flera; dels vill jag någon gång i livet kunna leva på mina utdelningar och dels gillar jag att investera i stora, stabila börsbolag som går med vinst och därmed har råd att betala en utdelning till aktieägarna varje år. Jag ogillar volatilitet också och utdelningsaktier känns överlag lite stabilare, då utdelningen blir lite som en krockkudde på nedsidan. Jag försöker hålla mig till bolag med en utdelning någonstans mellan 2-7% (min portfölj har en direktavkastning runt 3.6-3.7 % i dagsläget), men med bra utdelningstillväxt och växande vinst över tid. Bolag som regelbundet höjer utdelningen lockar mig oftast mer än de med riktigt hög direktavkastning.

Har du några mål du jobbat mot? För ditt eget investerande och för din grupp/din sida?

Att mina utdelningar ska vara så pass stora att jag kan välja själv hur mycket jag vill jobba i framtiden är ett mål och jag vill slå index varje år. För min sida ”Utdelningsjägaren” är målet generellt att inspirera och bidra med kunskap och till intressanta diskussioner, men 10 000 följare så småningom vore skoj! Egentligen samma sak med gruppen ”Aktier, sparande och privatekonomi”, men där siktar jag på 20 000 medlemmar till att börja med. Jag finns på Instagram också, under namnet utdelningsjagaren.

För den som är nybörjare eller vill komma igång med sitt investerande, vad skulle du ge för tips?

Personligen tycker jag Avanza är överlägsna som bank vad det gäller aktiehandel, både utifrån användarvänlighet, support, inspiration, kostnader, med mera. Vill du öppna ett konto där, så gör det gärna via denna affiliatelänk (https://click.adrecord.com/?c=31234&p=836). Sen ska du såklart gilla min sida och gå med i min grupp, men generellt så tycker jag det är klokt att börja med att investera små summor, när man är ny. Du behöver inte ha hundratusentals kronor för att komma igång, tvärtom. Lyssna på poddar, läs bloggar, lär dig använda borsdata.se och sätt gärna upp lite långsiktiga mål, det funkar åtminstone bra för mig att ha mål att sikta mot. Börja förslagsvis med breda fonder eller att investera i något investmentbolag.

Om du kunde ge dig själv en lärdom som du har nu, till dig själv när du började, vad skulle det vara?

Att inte tro på allt som andra skriver. Jag har läst oändliga antal inlägg sen 2015, både av vanliga ”Svenssons” och av experter om när börsen ska krascha. Det har inte skett än under de 5 åren jag varit aktiv på börsen och det är klart att förr eller senare kommer någon få rätt, även en trasig klocka går rätt ibland. Jag har också lärt mig att inte ha så bråttom; att investera på börsen är ett maratonlopp, inte en sprint.

Hur mycket är bra att spara varje månad?

Allt sparande som blir av är bra! Du kan med ganska små belopp varje månad få det att bli stora summor, över tid. Ett bra riktmärke för de flesta kan vara 10 % av lönen. Jag har gjort några ”hundår” när jag levt relativt billigt för att lägga en bra grund till min portfölj, men unnar mig absolut både resor, utemat, inredning och annat som kostar en del, man måste kunna njuta av livet också och det är inte en tävling om vem som har mest i plånboken den dagen man dör.

Aktier eller fonder?

Aktier, även om jag absolut tycker att andra bör eller kan spara en stor del i fonder och det finns absolut många köpvärda fonder också.

Om du bara fick köpa en aktie, vilken skulle det vara?

Om jag absolut bara fick ha en enda i min portfölj, hade det förmodligen varit Investor, mitt största innehav i dagsläget, men jag rekommenderar alla att sprida sina risker lite bättre än så.

Har du något bra tips till en nybörjare om hur du hanterar dina bolag, alltså i översikt? Hur håller du koll på dina bolag?

Jag har oftast haft runt 12-20 bolag i min portfölj och det känns lagom att hålla koll på. Jag följer mina bolag när det gäller nyheter och andra större händelser som kan påverka, men oftast är det delårsrapporterna jag lägger fokus på att titta igenom. Ökar vinsten? Omsättningen? Hur stor del av vinsten delar bolagen ut? Hur ser det ur för branschen som bolaget verkar inom? Lär dig gärna att läsa en delårsrapport och få lite koll på åtminstone de viktigaste nyckeltalen. Generellt sett är det via Avanza, dagens industri och borsdata.se jag följer mina bolag, för att ha koll på både nyheter och kunna analysera siffror.

Vad är din syn på belåning? Hur fattar du beslutet att belåna innehavet? Vilka fördelar och nackdelar finns det?

Det finns en viss risk med belåning, absolut. Hanterat rätt ger det dock en riktigt bra hävstång i portföljen, nu när det är så billigt att låna pengar. Jag har varit belånad i min portfölj sen 2017 och som mest var jag uppe och hade lån på 660 000 kr, som jag nu håller på och betalar av. Jag har främst använt belåningen när det varit större dippar på börsen (vid tillfällen börsen varit ner 8-10% till exempel) och köpt på mig ganska mycket då, vilket varit väldigt lönsamt såhär i efterhand. Fördelen med att belåna sig är ju just det att kunna köpa mer aktier, även om du just då inte har några likvida medel, så får du betala igen lånet allt eftersom du får in pengar, även om du såklart betalar ränta under tiden du har belåningen.

Jag hoppas såklart kunna kolla tillbaka om några år på de 660 000 kr jag lånade och kunna säga att det var en riktigt bra affär i förhållande till vad aktierna jag köpte har gett för avkastning fram till dess att jag betalat av mitt lån. Är du nybörjare tycker jag inte du ska syssla med belåning, men har du hållit på några år, vet vad du sysslar med och har goda marginaler i din ekonomi, så kan du absolut belåna dig. Du kan göra det med din portfölj som säkerhet, både hos Avanza och Nordnet (lite beroende på hur stort innehav du har och vilka aktier du har). Information finns på deras hemsidor om hur det fungerar. Nu ser räntan ut att vara låg i ytterligare några år, men man ska såklart vara medveten om att räntehöjningar kan komma att ske i framtiden och att det påverkar den belåningen du har hos din bank. Som med allt annat; var förnuftig och ta inga risker du inte kan hantera!


Jag vill avsluta med att tacka Magnus för den här intervjun och önska alla en bra dag och god avkastning framöver!

Stort tack till Utdelningsjägaren för denna intervju. Verkligen roligt att få prata med någon som också har samma intresse och har samma syn på investeringar!

Ett svar på ”INTERVJU MED Utdelningsjägaren”

Kommentera