Vi börjar väl från början

Startskottet!

Planning is bringing the future into the present, so that you can do something about it now.

— Alan Lakein.

Första två veckorna år 2020 bestämde jag mig för två saker. Jag ska starta en blogg och jag ska föra statistik och spara information om vad jag köper detta året, som om det vore första aktierna och första året, likt en nybörjare. Jag bestämde mig även för att vara mer noggrann med vad jag tar in i portföljen. Häng med på resan!

Varför börja om? Är det inte roligare att visa hur mycket du har?

Många följare

Det är enkelt, jag vill visa att på lite pengar kan man faktiskt komma ganska långt. Jag skriver ”lite pengar” det är inte alla som har det så gott ställt att man kan hänvisa ett par tusen som ”lite pengar”. Det finns personer som inte har råd att spara alls faktiskt. Jag kommer gärna i kontakt med någon av dem för en intervju eller ett samtal för att se om vi kan hitta en väg ut.

Många mäniskor har dessutom mer pengar än vad dom tror, det är bara dolt i dåliga abonnemang, avgifter och onödiga inköp. Ett räkneexempel här till exempel.

För en rökare som röker 15 cigaretter om dagen och ett paket kostar 50 kronor.

Bara här syns det otroligt tydligt att det är ganska enkelt att frigöra kapital(pengar) för att skapa sig själv, och kanske sina barn, en bättre framtid.

Hisnande sparar du 13.500 kr på första året. Räknar man på en rimlig avkastning, ca 8% (inte riskfritt och inte garanterat), så ökar de pengarna med lite drygt en tusenlapp vid slutet av år två. När du går in i år tre har du då 14580.

  • Efter år 1: 13500 (0% avkastning första året)
  • Efter år 2: 14580 (8% avkastning på 13500)
  • Efter år 3: 15746 (8% avkastning på 14580)

Ja, som ni ser går det snabbare än vad man tror men på kalkylen där har det ändå gått 4 år efter att personen i exemplet slutat röka. Så man får ha is i magen, vara långsiktig och ta det lugnt.

Som jag brukar säga, ”Planera för framtiden, lev i nuet”

Kommentera